Na imanju PD ,,Semberija'' ,,Dan polja strnih žita’’ - Rano je govoriti o prinosu pšenice


Na imanju Poljoprivrednog dobra „Semberija“, na lokaciji „Pet jezera“ održana je tradicionalna manifestacija „Dani polja strnih žita”  koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede RS i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Prikazan je ogled od 50 sorti ozimih i jarih strnih žita, pšenice, ječma, tritikale, zobi i raži od deset selekcijskih kuća. Ocjene stručnjaka su, kada su u pitanju očekivani prinosi pšenice u ovoj godini, podijeljene, prije svega, zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom ovog proljeća. Na parcelama gdje su korištene sve neophodne agrotehničke mjere očekuje se prinos od sedam tona po hektaru.

Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da je jesenas u RS pšenica zasijana na oko 40.000 hektara. Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je poljoprivrednicima i ove godine podsticaje od 200 KM po hektaru za zasijanu pšenicu, dok će premija za otkupljeni ovogodišnji rod pšenice iznositi pet pfeniga po kilogramu.

“Premija će biti plasirana za hljebne sorte pšenice. U ovoj godini smo podsticaje bazirali na pružanju  podrške za  nabavku poljoprivredne mehanizacije i kapitalne investicije. Biće prihvaćeno oko 1.000 zahtjeva poljoprivrednika za nabavku merhanizacije i za to će se izdvojiti oko 4,7 miliona KM. To je ozbiljna mjera koja može dati dobre efekte u narednom periodu. Inače, ukupni podsticaji iznose oko 71 milion KM. Imamo i zahtjeve za nabavku sistema za navodnjavanje, za tehnološku opremu u oblasti stočarstva. 

Mićo Petrović, poljoprivredni proizvođač iz Brodca kaže da poljoprivrednici očekuju da ih aktuelna vlast u RS zaštiti od prekomjernog i nekontrolisanog uvoza pšenice.

“Pod pšenicom imam ukupno oko 10 hektara. Bilo je pojave fuzarioze na pojedinim parcelama. Očekujem pet do šest tona pšenice po hektaru. Sijao sam tri sorte pšenice.  Sorta “ljepotica” stiže malo kasnije, dok sam sortu  “anica”,  morao više puta prskati radi zaštite od štetočina. Od vlasti u RS očekujemo da ispoštuju i paritete. Za stotinu kilograma mineralnog đubriva spreman sam da dam 100 kg pšenice. Podsticaji su nas uveli u veliku krizu. Sada nam se, navodno, nešto nudi, a mi smo debelo osiromašili. Čak razmišljam da ovogodišnji rod pšenice uskladištim, pa da čekam povoljnu cijenu”, kaže Petrović.

Ilija Lazić iz Velinog Sela kaže da pod pšenicom ima 15 hektara. Zadovoljan je trenutnim stanjem usjeva.

“Imam četiri sorte pšenice na njivama. Neke su otporne na bolesti, neke ne. Štitio sam pšenicu od fuzarioze. Očekujem dobar prinos pšenice, iako je još uvijek rano o tome govoriti”, kaže Lazić, ističući da će pšenicu isporučiti privatnim mlinovima.
Lazić kaže da ne očekuje neke velike promjene, kada je u pitanju otkupna cijena pšenice, u odnosu na prošlu godinu.
On je osigurao pšenicu kod jedne osiguravajuće kuće, tako što je dogovoreno izmirenje eventualne štete na količinu od šest tona po hektaru, po cijeni od 35 pfeniga. Sa tom i takvom otkupnom cijenom bi, kaže, bio zadovoljan.

SemberijaINFO/Lj.Ljubojević
Foto: B.Milošević