Javna rasprava o Nacrtu dokumenta ,,Omladinska politika grada Bijeljina'' - Mlađenović: Dokument koji važi do 2023. godine sadržaće pet tačaka


U Gradskoj upravi održana je javna rasprava o Nacrtu dokumenta ,,Omladinska politika grada Bijeljina od 2019. do 2023. godine'', a ovaj dokument, čije je donošenje propisano Zakonom o omladinskom organizovanju, sadržaće pet tačaka – Izvrsnost mladih, Mladi i obrazovanje, Mladi i zapošljavanje, Zdravi stilovi života i Mladi kao donosioci odluka.
 
,,Prošli dokument 'Omladinska politika' sadržao je 13 tačaka, a sada smo uspjeli da ih sažmemo u pet prioritetnih ciljeva. Mi i dalje sarađujemo najviše sa nevladinim sektorom, ali na raspravu su pozvani i predstavnici zvaničnih institucija koji mogu da utiču na sprovođenje ideja mladih i realizovanje njihovih potreba'', izjavila je Ljubica Mlađenović iz Odsjeka za obrazovanje.
 
Magistar fizičkog vaspitanja Obrenko Miljković učestvovao je u radnoj grupi koja je pripremala dokument ''Omladinska politika grada Bijeljina''. On je rekao da bi za finansiranje klubova i sportske projekte lokalna zajednica trebalo da izdvaja više novca.
 
,,Kao neko ko radi u Rukometnom klubu 'Bijeljina' mogu da kažem da je sve više djece sa deformitetima kičme i stopala. Bavljenje sportom je veoma važno i zato se uz pomoć lokalne zajednice što više djece mora uključiti u sportske aktivnosti'', istakao je Miljković.
 
Mladen Đurić iz Udruženje građana ,,Otaharin'' poručio je da su glavni problemi sa kojima se susreću mladi nemogućnost zaposlenja, ali i pasivnost.
 
,,Mi organizujemo veliki broj edukacija koje mogu da pomognu mladima u vezi sa zaposlenjem, pokušavamo da ispratimo i njihovu izvrsnost, ali gradimo i bazu podataka koja će biti od koristi pri donošenju narednih 'Omladinskih politika'. Mladi se najviše žale na nezaposlenost, ali moramo istaći da je većina njih pasivna i nije uključena u svakodnevna dešavanja'', naglasio je Đurić, koji je i predstavnik Senata mladih ,,Omote''.
 
SemberijaINFO/A.Ljubojević